Dreigen met ontslag bij ziekmelding?

Ik krijg van een medewerker te horen dat als zij zich ziek meldt, haar direct leidinggevende dreigt met ontslag.

Ik krijg van een medewerker te horen dat als zij zich ziek meldt, haar direct leidinggevende dreigt met ontslag. Medewerker heeft een vast contract, altijd bereid om te werken zelfs als ze ziek is. Maar in dit specifieke geval voelt zij zich door deze dreigement gedwongen om te werken. Kan haar leidinggevende hier mee dreigen? Welke stappen kan zij eventueel nemen tegen haar leidinggevende? En hoe kan ik haar hier in begeleiden? (wet-teksten en dergelijke). Alvast bedankt.

Reacties

 1. guest zegt

  Jouw rol in deze is mij niet duidelijk, je adviseert toch de werkgever, dus ook de leidinggevende?
  Dus leidinggevende een gesprek mee voeren. Eerst vragen stellen! Wat voor een gesprek heeft hij/zij gevoerd met werknemer, wat wil hij/zij bereiken, hoe denkt hij/zij dat het over is gekomen? enz.
  Beleid en spelregels ziekteverzuim uitleggen hoe het wel moet.

 2. guest zegt

  Misschien nog beter is om hier ‘hoe’ te gebruiken dan ‘wat’. ‘Hoe verliep het gesprek met x?’ Het woord ‘wat’ kan ter verantwoording roepen overkomen.
  ook i verbaas me wat over je directe insteek om de medewerker te gaan ondersteunen met wetsartikelen. Misschien komt uit het gesprek met de manager wel een ander beeld te voorschijn. Als je een verzuim-uitdraai maakt over de laatste vijf jaar, dan blijken medewerkers die roepen dat ze ‘nooit ziek zijn’ toch wat vaker absent dan gedacht..
  Als er sprake is van ‘verdacht’ verzuim en/of een bepaalde frequentie (b.v. 3 x over meer per jaar ziek) Dan zou de manager of het Sociaal-Medisch Team kunnen afspreken dat de medewerker zich bij de eerst-volgende ziekmelding direct in verbinding stelt met de Arbo-Arts voor een afspraak. De arts dient wel vooraf van deze afspraak op de hoogte te zijn gesteld, anders kunnen er rare situaties ontstaan. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*