Maatregelen Kamp versimpelen ontslagrecht

Minister Kamp bespreekt vandaag in de ministerraad maatregelen om de ontslagprocedure sterk te versimpelen. 'Vaste contracten worden minder vast en flexibele contracten minder flexibel.'

Een werkgever die een werknemer wil ontslaan, zal hem op papier moeten informeren en zijn reden moeten onderbouwen. De werknemer mag hiertegen bezwaar maken. Als de werkgever zijn beslissing toch doorzet, kan de werknemer en het ontslag aanvechten bij de rechter. Als deze het ontslag ongegrond acht, kan hij een ontslagvergoeding toekennen. Dat staat in een notitie van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die hij vandaag bespreekt in de ministerraad, zo meldt De Volkskrant. De notitie is echter nog niet openbaar gemaakt.

Door de nieuwe maatregelen zouden ‘vaste contracten minder vast worden gemaakt en flexibele contracten minder flexibel', meent Kamp. De fraudegevoeligheid bij grote bedrijven lijkt hem nog een ‘gat' dat hij wil dichten.

De eerste uitwerkingen van de ontslag- en WW-maatregelen uit het Lenteakkoord lijken hiermee gestalte te krijgen. Momenteel kunnen mensen met een onbepaald contract alleen worden ontslagen via de kantonrechter of met toestemming van het UWV. Werknemers met een tijdelijk contract en uitzendkrachten kunnen nu per direct ontslag krijgen.

Voor de zomer wil Kamp de notitie nog bespreken in de Tweede Kamer en het liefst ziet hij in het najaar nog een wetsvoorstel verschijnen zodat de wijzigingen per 2014 kunnen ingaan. De krant maakt een schatting dat door de wijziging van de WW volgend jaar al 500 miljoen euro bespaard kan worden, en op de langere termijn zelfs 1 miljard

 

Reacties

 1. guest zegt

  Minister Kamp (VVD) wil nog even snel scoren voor de werkgever.
  De heer Wientjes van de werkgeversorganisatie kraait van plezier.

  Een voorbeeld hoe het er in 2014 aan toe zal gaan: Werknemer 55+ met zeg maar meer dan 30 dienstjaren krijgt een briefje van de baas; de productie is opgeschroefd en u voldoet niet meer ondanks de cursus die wij u hebben gegeven, daar is de deur. Ga daar als werknemer maar eens tegenin, het opgebouwde dossier ligt al klaar. Je wordt als 55+ vogelvrij verklaard. Niet omdat je niet functioneert want anders was je er bij al die andere reorganisaties wel uitgegooid maar omdat je te oud bent en vanaf 2014 goedkoop te ontslaan.
  Een bedrijf wil jonge, snelle, ambitieuze en relatief goedkope werknemers en je kunt een werkgever geen ongelijk geven. Daarom is het cruciaal om vanuit sociaal maatschappelijke verantwoording deze groep werknemers te beschermen.

  De bescherming vanuit het collectief ontslag werkt ook niet. Die wordt nu al omzeild door druppelsgewijs te ontslaan. OR en bonden doen niets want mogen zich niet met ‘individuele’ gevallen bemoeien. Werkgevers zijn nu eenmaal creatief met regels.

  Je krijgt een enorme armoedeval van ontslagen werknemers tussen 55 en 67 jaar. Je wordt gemakkelijk ontslagen en komt niet meer aan het werk, is dat waar we als maatschappij naar toe willen?

  Els Bosch
  ps waar zijn de bonden gebleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*