Multitasker heeft gewoon geen concentratievermogen

Het lijkt zo gunstig, iemand die zich over meerdere taken tegelijk kan buigen en alle ballen in de lucht houdt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat multitaskers gewoon niet het concentratievermogen hebben om één klus goed te doen.

Larry Rosen, psychologieprofessor aan de California State University bekeek hoe studenten zich kwijten aan hun taken. Gemiddeld wisten ze zich niet langer dan drie minuten te concentreren. Degenen die zich met meer dan één taak tegelijk bezighielden, deden het slechter dan degenen die zich concentreerden op één klus.

Bijna alle afleidingen kwamen van de technologie. Bezoeken aan sociale media zoals Facebook blijken fnuikend voor het concentratievermogen. Eén bezoekje is al genoeg om de focus te verstoren, zo constateert Rosen in Psychology Today.

Rosen zegt dat hersenen getraind kunnen worden om om te gaan met technologische afleidingen, door speciale pauzes in te lassen waarin mail en Facebook kunnen worden gecontroleerd. Daarna moeten de taken worden opgepakt zonder interrupties. Toch is het beste resultaat dan hooguit dertig minuten werken zonder dat het concentratievermogen inzakt.

Reacties

  1. guest zegt

    Leuk om te horen dat we het bij het rechte eind hebben met onze stelling dat je productiviteit toeneemt en de kwaliteit van je werk ook, wanneer je focust op 1 taak tegelijk en dat eerst afmaakt voordat je aan iets nieuws begint. Dat timeboxing je helpt om je te concentreren. Dat je niet moet ingaan op iedere willekeurige afleiding. Maar dat is een lastig thema met alle sociale media onder handbereik. Het lijkt wel alsof ‘connected’ zijn een doel op zichzelf is geworden. Er is altijd wel een excuus te bedenken om toch even te mailen, te sms-en, te twitteren, te hyven, te facebooken, te yammeren, te wat-niet-allen. En soms is het misschien nog wel functioneel ook.
    Kan dat anders? Ja natuurlijk, maar dan moet je jezelf gaan managen op dit aspect. Dan zorg je voor een duidelijk overzicht van wat je vandaag wil doen. Dan plan je tijd voor elke taak in, voor mijn part ook voor sociale media. Dat levert je rust en overzicht op en er komt meer uit je handen in dezelfde tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*